LA XUFA

La primera referència de consum del cultiu de xufa la trobem al segle XV aC a la capella funerària de Rekhmire a la antiga ciutat egípcia de Tebes (actual Luxor) on es parla de la utilització de la xufa per elaborar el «Shat» que era un pastís fet a base de xufes.

Segons una teoria, sembla ser que el cultiu de la xufa va arribar importada a la península ibèrica des del Nord d’Àfrica a conseqüència de l’expansió islàmica durant l’edat mitjana.

Altres estudiosos apunten que la xufa no va ser importada, sinó que és una espècie autòctona, ja que la xufa valenciana (europea) difereix en aspecte físic i de propietats alimentaries a la xufa africana.

PROPIETATS DE LA XUFA

La xufa, i molt especialment la conreada a València es considerada un SUPERALIMENT. Tal és així que la agencia espacial d’Estats Units d’America (NASA) ha catalogat l’Orxata entre els << sistemes de suport vital bioregeneratius >> recomanats per a la tripulació, incloent la xufa entre els aliments amb alt potencial estratègic pels futurs viatges a l’espai.

Estudis de la Universitat de València demostren que la xufa posseeix propietats beneficioses per l’organisme humà i en recomanen el seu consum en els següents casos:

  • Dones embarassades: Per l’aportació d’una gran varietat d’aminoàcids entre el que destaca l’arginina (important pel desenvolupament del fetus i del recent nascut).
  • Per nens i adolescents: El contingut en calci, ferro, magnesi i fòsfor està molt indicada durant l’etapa de creixement.
  • Per a vegetarians: La orxata aporta una sèrie de nutrients en proporcions més adequades que altres begudes vegetals. És més rica en ferro i en calci.

PATOLOGIES

En els següents casos es fa recomanable incloure la xufa o la Orxata al consum.

  • Intolerància a la Lactosa: La xufa no conté lactosa. Pot ser consumida per al·lèrgics a la lactosa.
  • Celíacs: La xufa i la orxata no conten gluten.
  • Digestions pesades: La xufa i la orxata faciliten la digestió dels hidrats de carboni gràcies a les seves propietats eupèptiques i la digestió de les grasses gràcies als enzims com la amilasa i la lipasa, que al mateix temps eviten el meteorisme i la flatulència.
  • Diarrees: El contingut en midó de la orxata fa que tingui qualitats espessants sobre la femta.
  • Restrenyiment: La xufa, pel seu contingut en fibra es beneficiós per a persones amb restrenyiment.
  • Hipertensió: 200 ml d’Orxata contenen el 0,8% de la CDR (quantitat diària recomanada) de sodi. També té arginina que té importants efectes vasodilatadors.
  • Patologia renal: ajuda al control proteic.
  • Control del colesterol: La Xufa i Orxata, per ser d’origen vegetal, no porten colesterol. Pel seu perfil lípid (àcid oleic com l’oli d’oliva) podrien ser útils per la disminució del colesterol i triglicèrids.
  • Aftes o ulceres bucals: el contingut en peroxidasa i catalasa amb efectes desinfectants es indicat per a les ulceres bucals o aftes.